To jedna z naszych najbardziej skomplikowanych i złożonych whisky – podczas pierwszej, nieformalnej jeszcze degustacji
Charakterystyczny kształt butelki sprawił, że wiele z nich zdobi dziś nie tylko półki kolekcjonerów, ale też barki, pełniąc rolę eleganckiej karafki do whisky
Aromat: bardzo delikatna, lekka dębina, kwiaty i owoce ale te mocno dojrzałe i wygrzane w słońcu, jabłka, kropla cytryny. Tak mogą pachnieć perfumy.
Destylarnia Tobermory znajduje się na wyspie Mull, nieco na północ od dwóch innych wysp słynących ze swych whisky — Islay i Jura. Założona została w roku 1795, w małej miejscowości rybackiej, zwanej wówczas Ledaig (stąd nazwa drugiego rodzaju whisky produkowanej w tym zakładzie). Jej historia to długie okresy przestoju, poprzetykane krótkimi zrywami produkcyjnymi, po których znowu destylarnię zamykano. Wiązało się to z częstymi i licznymi zmianami właścicieli destylarni. Na przykład, produkcja w Tobermory kompletnie zamarła na okres od 1930 do 1972 roku, kiedy to produkcję wznowiono. Jednak po to tylko, by ją ponownie zamknąć w 1975 roku. W tym krótkim czasie destylarnia dysponowała własnymi magazynami na terenie wyspy, przez co charakter dojrzewającej tam whisky zyskiwał na złożoności, a notowania Tobermory u koneserów były wysokie. Destylarnia została uruchomiona ponownie na przełomie 1989 i 1990 roku. Jednak zanim to nastąpiło sprzedano magazyny celne destylarni i zaadaptowano je na mieszkania. Od tej pory whisky Tobermory leżakuje w magazynach innej destylarni należącej do Burn Stewart, Deanston – nieco na północ od granicy między Lowlands a Highlands. Nasza beczka whisky Tobermory została wydestylowana w 1995 roku pochodziz beczki po sherry i ma blisko 23 lata (brakuje jej 3 miesięcy do pełnego wieku). Jest niezwykle złożona z doskonałym balansem aromatów