W 1994 roku zakład wypuścił bodaj najbardziej kontrowersyjna whisky na szkockim rynku – Loch Dhu
Mannochmore, choć produkuje w dużej mierze whisky do blendów Haig i Dimple
Smak: cytryna, morela, mirabelka, jabłko w tofii Finisz: toffi, budyń waniliowy, delikatnie przyprawowy, rozgrzewający.
Nowoczesna szkocka destylarnia niedaleko Elgin, wybudowana w 1971 roku przez specjalizującą się w blendowaniu whisky firmę John Haig & Co. Mimo dużych mocy produkcyjnych (6 mln l rocznie) praktycznie nieznana miłośnikom whisky, nie licząc pojedynczych kolekcjonerskich edycji, nie jest butelkowana jako single malt. W latach 1985 – 1989 była zamknięta. Obecnie należy do koncernu Diageo, podobnie jak leżąca po sąsiedzku destylarnia Glenlossie. Woda do produkcji whisky Mannochmore pochodzi ze źródła Bardon Burn a do produkcji whisky używa się lekko torfowanego słodu.