Smak: imbir, zielone paprocie, torf i dym, wędzony boczek i koper włoski, sól morska, gorący piasek, cynamon, gałka muszkatołowa, dąb i słód.
to pierwszy Rambler, w którym oryginalny charakter beczki po bourbonie został uzupełniony o nuty sherry Pedro Ximenez
Po swojej premierze, Ledaig została uznana przez większość polskiej blogosfery za najlepszą whisky pod marką Rambler
Ledaig to marka whisky produkowanej w destylarni Tobermory, choć historycznie, w 1795 roku, zakład zbudowano w osadzie zwanej wówczas Ledaig – pod tą nazwą funkcjonowała też przez długie lata destylarnia. Jej historia to burzliwy okres, naznaczony zmianami właścicieli i różnymi podejściami od prowadzenia biznesu. Współczesna historia Tobermory zaczyna się w 1990 roku, kiedy to destylarnia została ponownie uruchomiona i działa nieprzerwanie aż do dziś, produkując dwa rodzaje whisky – Tobermory i mocniej torfową Ledaig. Wspomniana Ledaig czerpie swoją intensywność zarówno z wody, która zanim trafi do destylarni przepływa przez rozległe torfowiska, jak też z wysoko zatorfionego słodu.